Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Proste i smaczne danie, które nie wymaga dużo pracy. Doskonale smakuje z kromką dobrego chleba lub z puree ziemniaczanym i kiszonym ogórkiem.


Składniki (3 porcje):
6 surowych białych kiełbas
2 duże cebule
2 łyżki majeranku
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Sposób przygotowania :
Naczynie żaroodporne posmarować za pomocą pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego 1 łyżką oleju. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości piórka i ułożyć w naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem i 1 łyżką majeranku, wymieszać. Na cebuli ułożyć białą kiełbasę, posmarować 1 łyżką oleju. Całość polać 4 łyżkami wody i posypać 1 łyżką majeranku. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie podlać kiełbasę wodą (jednorazowo 3 łyżkami). Pod koniec pieczenia można włączyć górną grzałkę lub funkcję grill, żeby kiełbasa się zarumieniła.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz