Chowder z boczkiem i brukselką

Chowder to gęsta, pożywna zupa zabielona śmietaną, tradycyjnie przygotowywana z owoców morza, boczku i ziemniaków. Poniższy przepis to jedna z wariacji na jej temat. Idealna na chłodne jesienne dni.


Składniki (4 porcje) :
300 g brukselki
150 g wędzonego boczku w plastrach
1 średnia cebula
4 łyżki masła (lub 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju rzepakowego)
½ kg ziemniaków
1 l bulionu z kurczaka
4 liście laurowe
3 ziarna pieprzu ziarnistego
3 ziarna ziela angielskiego
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka ostrej musztardy
szczypta soli i cukru
szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania :
Brukselkę umyć, obrać i poprzekrawać na pół. Boczek pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry. Na palniku postawić garnek, wrzucić boczek, podsmażać na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz a boczek lekko się zarumieni, wówczas dodać cebule i smażyć często mieszając przez 2 minuty. Dorzucić brukselkę i masło (lub masło+olej). Po około 5 minutach dodać ziemniaki, smażyć aż się zeszklą, wówczas wlać gorący bulion, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować około 20 minut, pod koniec dodać szczyptę soli i cukru. Śmietanę wymieszać z musztardą i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka, wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z palnika. Rozlewać do miseczek i podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. 

2 komentarze:

  1. O mniam, zapowiada się pysznie! Idealna na zimne, listopadowe popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta brukselka przyciąga wzrok, mój facet ja uwielbia i na pewno by mu bardzo smakowała taka zupa :)

    OdpowiedzUsuń

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami zawinięta w szynkę parmeńską

Prosty sposób jak z oklepanego kurczaka zrobić coś niebanalnego i bardzo smacznego. Soczysty kurczak, suszone pomidory i chrupiąca szynka p...