Pęczotto z kurkami

Pęczotto czy też kaszotto to danie z kaszy przygotowywane jak włoskie risotto. Kaszę wrzuca się na podsmażoną na maśle i oliwie cebule z czosnkiem i wolno gotuje dolewając co kilka minut bulionu. Dodatki można wybrać wedle uznania. Poniżej jesienna wersja pęczotto z kurkami. Całość przygotujemy w 30 minut.


Składniki (2 porcje) :
200 g kaszy pęczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
200 g kurek
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
parmezan lub grana padano do posypania
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania :
Kurki oczyścić, większe przekroić na pół. Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Bulion doprowadzić do zagotowania. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać kaszę, wymieszać, po 1 minucie wlać dużą chochlę gorącego bulionu. Gotować często mieszając. Kiedy prawie cały płyn się wchłonie dolewać kolejne chochle bulionu. W między czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić kurki, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz natkę pietruszki. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać do kaszy na 1-2 minuty przed końcem gotowania. Podawać od razu posypane parmezanem lub grana padano. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami zawinięta w szynkę parmeńską

Prosty sposób jak z oklepanego kurczaka zrobić coś niebanalnego i bardzo smacznego. Soczysty kurczak, suszone pomidory i chrupiąca szynka p...