Cantuccini

Cantuccini to włoskie ciasteczka z dużą ilością migdałów. Są podwójnie pieczone : pierwszy raz pieczemy ciasto uformowane w wałek, po wystudzeniu kroimy go w grubsze plastry, które są ponownie pieczone. Dzięki temu ciastka są twarde i kruche, idealne do maczania w kawie lub herbacie.


Składniki (ok. 12 szt.) :
1 jajko
70 g cukru
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania :
Do miski wbić jajko, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez 6-7 minut aż masa będzie puszysta. Wówczas dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i ekstrakt z wanilii, wymieszać łyżką. Kiedy ciasto zacznie się kleić przez chwilę wyrobić je ręką. Z ciasta uformować wałek o długości około 20 cm, ułożyć go na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić ostrym nożem na plastry o grubości 1-1 ½ cm. Ułożyć na blaszy, piec w temperaturze 180 stopni przez kolejne 20 minut. W połowie czasu pieczenia, kiedy ciastka się zarumienią obrócić, je na drugą stronę i piec dalej. Po upieczeniu wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

2 komentarze

  1. uwielbiam te ciasteczka i miałam okazję jeść je we Włoszech...ciekawe czy Twoje smakują podobnie bo wyglądają jak oryginalne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczę za te ciastka zabieram się już od miesiąca albo i lepiej :D wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń