Chleb z garnka z chrupiącym boczkiem

Chleb pieczony w żeliwnym garnku ma grubą i fantastycznie chrupiącą skórkę! Poniższy przepis nie wymaga wyrabiania, ciasto mieszamy łyżką, później dwukrotnie składamy i przekładamy do rozgrzanego garnka.  


Składniki :
100 g wędzonego boczku w plastrach
400 g maki pszennej + odrobina do podsypania
300 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania :
Boczek pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączyć z tłuszczu, odstawić. Przygotować zaczyn : do małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 50 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, sól, dodać boczek, gotowy zaczyn i resztę wody (250 ml). Mieszać delikatnie łyżką przez około 30 sekund aż składniki się połączą. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie zdjąć folię, posypać ręce mąką, delikatnie odkleić ciasto od brzegów miski i złożyć do środka, czynność powtórzyć. Ponownie zakryć folią i zostawić na 30 minut. W tym czasie włożyć do piekarnika zimny garnek żeliwny (najlepszy będzie o średnicy 20 cm, większy garnek sprawi, że chleb będzie niski) razem z pokrywką i nastawić na 250 stopni. Po upływie 30 minut wyciągnąć garnek (uwaga! będzie bardzo gorący!), dno posypać odrobiną mąki, delikatnie przełożyć chleb składaniem do góry. Przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika. Po 30 minutach ściągnąć pokrywkę i dopiec chleb jeszcze przez 15-20 minut (aż ładnie się zarumieni).  Upieczony chleb wyciągnąć i wystudzić na kratce. 

8 komentarzy:

  1. Już z daleka czuję jego zapach. Przyznam szczerze. ze nie mam zdolności do pieczenia chleba, więc nawet się do tego nie zabieram.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet go nie sprobowalam, a juz czuje jak chrupie :)

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszniasty :-) Aż mi zapachniało ;-) Mniaaaaam

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy chleb smakuje najlepiej. I pewnie w całym domu cudownie pachniało...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wypieczony chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pieklam kiedyś ,chyba znowu zaczne patrząc na Twój chlebek

    OdpowiedzUsuń

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami zawinięta w szynkę parmeńską

Prosty sposób jak z oklepanego kurczaka zrobić coś niebanalnego i bardzo smacznego. Soczysty kurczak, suszone pomidory i chrupiąca szynka p...