Cukinia faszerowana ryżem i tuńczykiem

Kolejny pomysł na faszerowaną cukinię. Jej delikatny smak świetnie łączy się z wyrazistym tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i pomidorami. Całość doprawiona tymiankiem i sosem sojowym. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Nie może się nie udać!


Składniki :
4 cukinie
100 g ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 opakowanie krojonych pomidorów
2 puszki tuńczyka w wodzie
1 mała puszka kukurydzy
tymianek
sos sojowy
sól, pieprz
cukier
oliwa

Sposób przygotowania :
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić.  Ryż ugotować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut (aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje). Wówczas dodać ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, doprawić szczyptą pieprzu, tymianku i sosem sojowym do smaku. Wymieszać i po minucie ściągnąć z palnika. Powstały w cukiniach sok wylać, środek osuszyć kawałkiem ręcznika papierowego. Cukinie ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Każda wypełnić farszem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (aż cukinie zmiękną). 

2 komentarze