Cukinia faszerowana wołowiną i warzywami

Faszerowana cukinia to świetny pomysł zarówno na obiad jak i ciepłą, sycącą kolację. Jest to danie, które możemy przygotowywać na wiele sposobów, bo składniki farszu można komponować dowolnie, wedle własnego smaku.


Składniki :
3 cukinie
400 g zmielonej wołowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów krojonych
1 mała marchewka
½ papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa
garść startego sera

Sposób przygotowania :
Umyte cukinie przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć środek, oprószyć solą, odstawić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę i obraną marchew pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem, podsmażać przez 2 minuty, następnie dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie rozdrobnić na patelni. Kiedy całe mięso zmieni kolor dodać pomidory i marchew. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż marchew zmięknie. Dodać paprykę i pietruszkę, oprószyć solą i pieprzem, gotować 5 minut. Powstały w cukinii sok wylać. Cukinie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, napełnić farszem. Piec około 30 minut (aż cukinie będą miękkie) w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wysunąć blaszkę z naczyniem i posypać cukinie serem. Piec jeszcze 5 minut.

1 komentarz:

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami zawinięta w szynkę parmeńską

Prosty sposób jak z oklepanego kurczaka zrobić coś niebanalnego i bardzo smacznego. Soczysty kurczak, suszone pomidory i chrupiąca szynka p...