Dorsz pieczony pod kruszonką

Prosty sposób na niebanalne danie. Sposób przygotowania ryby sprawia, że jej mięso pozostaje soczyste a jego delikatny smak przyjemnie kontrastuje z aromatyczną, chrupiącą kruszonką.


Składniki :
4 filety z dorsza, każdy po około 150 g
50 g bułki tartej
25 g masła
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chili
1 łyżka posiekanej natki pieturszki
skórka starta z 1/3 cytryny
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania :
Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili pozbawić nasion, drobno posiekać, razem z czosnkiem umieścić w misce. Dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, wymieszać, odstawić. Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać bułkę tartą, wymieszać dodać do pozostałych składników. Skropić odrobiną soku z cytryny, wymieszać.  Naczynie, w którym będzie pieczony dorsz wysmarować olejem. Rybę z obu stron oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu, piec w temperaturze 190 stopni. Po 10 minutach wyciągnąć, ułożyć na filetach kruszonkę i piec jeszcze 5 minut.


5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten dorsz i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne zdjęcie! a za dorszem w każdej postaci przepadam :)

    OdpowiedzUsuń

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami zawinięta w szynkę parmeńską

Prosty sposób jak z oklepanego kurczaka zrobić coś niebanalnego i bardzo smacznego. Soczysty kurczak, suszone pomidory i chrupiąca szynka p...