Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety jaglane są świetną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa a dla pozostałych ciekawym urozmaiceniem kuchennego repertuaru. Powinny być dobrze wysmażone, wtedy nie sprawiają problemu podczas smażenia przy przekładaniu ich na druga stronę i smakują najlepiej! Jeśli kotleciki słabo się lepią to znaczy, że masa jest albo zbyt mokra – wtedy dodajemy po trochu bułki tartej lub mąki, albo zbyt sucha – wówczas dodajemy trochę wody. Podajemy z ulubioną surówką.


Składniki (8 sztuk) :
125 g suchej kaszy jaglanej
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania :
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, następnie przelać gorącą wodą. Wrzucić do garnka, zalać 1 szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż wchłonie cały płyn i będzie miękka). Odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach, razem z cebula, wyciśniętym ząbkiem czosnku i natką dodać do kaszy. Doprawić 1 płaską łyżeczką soli i 1/3 łyżeczką pieprzu. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Formować małe kotleciki, mocno dociskać je dłońmi i delikatnie układać na patelni. Jeśli masa jest zbyt mokra dodać trochę bułki tartej lub mąki. Jeśli jest zbyt sucha dodać odrobinę wody. Kotleciki smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przekładać na druga stronę dopiero kiedy kotlecik jest wyraźnie zarumieniony. Jeśli są dobrze wysmażone, są twarde i chrupkie i nie rozpadają się podczas przekładania na druga stronę. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Podawać z surówką. 

1 komentarz

  1. lubię wszelkie bezmięsne wariacja jako urozmaicenie mojego menu :)

    OdpowiedzUsuń