Krem brokułowy z kurkami i parmezanem

Gęsta i pożywna zupa, podana z podsmażonymi na maśle i oliwie kurkami, posypanymi parmezanem. Jeśli mamy gotowy bulion, przygotowanie tej zupy nie zajmie nam dłużej niż pół godziny.


Składniki :
3 l bulionu drobiowego
3 brokuły
3 średnie ziemniaki
4-5 ząbków czosnku
400-500 g kurek
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
garść posiekanej pietruszki
parmezan
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Brokuły umyć i pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w grubsze plastry. Bulion doprowadzić do zagotowania, wrzucić brokuły, gotować 10-15 minut, następnie dodać ziemniaki i sporą szczyptę soli. Gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek i smażyć aż ładnie się zarumieni. Wówczas zawartość patelni dodać do zupy. Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z palnika, zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurki oczyścić, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła, wrzucić kurki i natkę pietruszki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 5-6 minut. Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu ułożyć kurki, posypać parmezanem.

2 komentarze:

  1. Zupa wygląda przepięknie i na pewno była bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...jakie cudowne połączenie. Chętnie bym się skusiła na taką zupkę:-)

    OdpowiedzUsuń

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami zawinięta w szynkę parmeńską

Prosty sposób jak z oklepanego kurczaka zrobić coś niebanalnego i bardzo smacznego. Soczysty kurczak, suszone pomidory i chrupiąca szynka p...