Kurczak z warzywami i ryżem

Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. W niespełna 30 minut możemy przyrządzić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Kurczak z warzywami i ryżem świetnie nadaje się do zapakowania w pudełko i podgrzania w pracy podczas przerwy obiadowej J.


Składniki (2 porcje) :
1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
1 cebula
1 mały por
1 papryka czerwona
1 marchewka
½ szklanki bulionu lub wody
sól, pieprz
sos sojowy jasny
oliwa
200 g ryżu

Sposób przygotowania :
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por pokroić w grubsze plasterki, paprykę w grubsze paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę. Dodać por, po minucie dodać paprykę, oprószyć sporą szczyptą soli. Po 2 minutach zgarnąć warzywa na bok, wrzucić kurczaka, oprószyć solą i pieprzem. Przesmażyć często mieszając aż cały kurczak zmieni kolor. Wówczas dodać marchew, zalać bulionem lub wodą, dodać szczyptę soli. Gotować jeszcze 3-4 minuty (lub dłużej jeśli papryka i marchew nadal są twarde!). Ściągnąć z palnika, posmakować, doprawić do smaku jasnym sosem sojowym. Podawać z ryżem. Danie można również skropić sosem już po nałożeniu do miseczek. 

8 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba takie szybkie, a jednocześnie smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie apetyczne i błyskawiczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne :) a, no i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna potrawa, ostatnio robiłem podobną. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń