Pyszne, gęste leczo z
dobrą kiełbasą, pieczarkami i kolorową papryką. To szybkie w przygotowaniu
danie jednogarnkowe, które możemy podać na obiad, kolację albo imprezę.
Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
PRZEPIS NA LECZO Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI
1 kiełbasa śląska
1 cebula
250 g niedużych
pieczarek
3 kolorowe papryki
1000 g passaty
cukier
sól, pieprz
papryka słodka
płatki chili
oliwa
Jak zrobić leczo z kiełbasą i pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić
w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na cienkie plastry lub półplasterki.
Pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Paprykę pokroić na mniejsze
kawałki. W większym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć
solą i pieprzem, smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę, smażyć co jakiś czas
mieszając aż ładnie się zarumieni. Wówczas dodać pieczarki, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć 4-5 minut. Dodać pokrojoną paprykę, passatę,
szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ½ łyżeczki
płatków chili. Gotować na niedużym ogniu około 12 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i cukrem
jeśli leczo jest zbyt kwaśne.
Skąd pochodzi posiłek?
Popularne leczo z cukinią, kiełbasą i pieczarkami, jakie spożywa się w najczęściej w Polsce, znane jest w wielu wariantach na całym świecie. Najbardziej popularne jest na Węgrzech, gdzie podaje się je z dodatkiem dużej ilości świeżej, duszonej na smalcu papryki, wędzonej słoniny i przysmażonej na złocisty kolor cebuli. Przepis na leczo wygląda dość podobnie na Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu. W Prowansji spożywa się Ratatouille, jednakże w oryginalnych recepturach nie ma mięsa, a jedynie warzywne składniki. W Polsce tradycyjnie do lecza dodaje się także tymianek, czarny pieprz, czosnek i liść laurowy. Czasami cukinię zastępuje się bakłażanem.
Na jaką okazję przygotować leczo z kiełbasą i pieczarkami?
Pożywne leczo z pieczarkami, papryką, cukinią i kiełbasą można przygotować na wiele okazji. Najczęściej jednak jada się je w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ działa rozgrzewająco i jest sycące. Może być serwowane zarówno na obiady, jak i bardziej obfite kolacje. Ponieważ praktycznie każdy wie, jak zrobić leczo i może je wykonać w jednym garnku, jest jedną z najchętniej jadanych potraw. Dla urozmaicenia można podawać je z chlebem, ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą gryczaną bądź jaglaną.
Właściwości zdrowotne
Aromatyczne leczo z cukinią, papryką i pieczarkami jest potrawą niskokaloryczną (w wersji wegetariańskiej). Z dodatkiem kiełbasy jest dodatkowo źródłem białka. Same duszone warzywa dostarczają organizmowi wiele cennych składników, w tym witaminy A, E, B6, ale także potasu, cynku, fosforu i żelaza. Leczo bez mięsa wyróżnia się dużą zawartością błonnika.
Komu będzie smakować?
Klasyczne leczo z kiełbasą, pieczarkami, papryką i cukinią jest dobrym i pożywnym daniem, które smakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i w wersji wegetariańskiej, jaroszom. W tym drugim przypadku można polecić je osobom będącym na diecie odchudzającej, z problemami sercowo-naczyniowymi oraz cukrzycą. Jest to jedno z tych dań, które zadowoli smakoszy niezależnie od wieku.
Pychotka, uwielbiam leczo ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze na szybki obiad:)
OdpowiedzUsuńPycha ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo :) Często gości u mnie na stole, w różnych wersjach :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi smak lata :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze danie jednogarnkowe :) Z pieczarkami też super smakuje!
OdpowiedzUsuń