Leczo z cukinią i pieczarkami

Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Najlepiej smakuje z chrupiącą bułką lub bagietką.


Składniki  (4porcje) :
1 kiełbasa śląska
1 cebula
250 g niedużych pieczarek
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 l soku pomidorowego
500 g passaty
cukier
sól, pieprz
papryka słodka
płatki chili
oliwa

Sposób przygotowania :
Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na cienkie plastry lub półplasterki. Pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. W większym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę, smażyć co jakiś czas mieszając aż ładnie się zarumieni. Wówczas dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 4-5 minut. Dodać pokrojoną paprykę, sok pomidorowy, passatę, szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ½ łyżeczki płatków chili. Gotować na niedużym ogniu około 12 minut. Dodać cukinię i gotować jeszcze 3-5 minut, aż zacznie mięknąć. Na koniec doprawić do smaku solą i cukrem jeśli leczo jest zbyt kwaśne. 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam leczo :) Często gości u mnie na stole, w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze danie jednogarnkowe :) Z pieczarkami też super smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami zawinięta w szynkę parmeńską

Prosty sposób jak z oklepanego kurczaka zrobić coś niebanalnego i bardzo smacznego. Soczysty kurczak, suszone pomidory i chrupiąca szynka p...