Leczo z kiełbasą i pieczarkami

Pyszne, gęste leczo z dobrą kiełbasą, pieczarkami i kolorową papryką. To szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które możemy podać na obiad, kolację albo imprezę. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. 

leczo z kielbasa pieczarkami papryka

PRZEPIS NA LECZO Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI
(4 porcje)



Składniki :
1 kiełbasa śląska
1 cebula
250 g niedużych pieczarek
3 kolorowe papryki
1000 g passaty
cukier
sól, pieprz
papryka słodka
płatki chili
oliwa



Jak zrobić leczo z kiełbasą i pieczarkami

Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na cienkie plastry lub półplasterki. Pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. W większym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę, smażyć co jakiś czas mieszając aż ładnie się zarumieni. Wówczas dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 4-5 minut. Dodać pokrojoną paprykę, passatę, szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ½ łyżeczki płatków chili. Gotować na niedużym ogniu około 12 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i cukrem jeśli leczo jest zbyt kwaśne. 

Skąd pochodzi posiłek?

Popularne leczo z cukinią, kiełbasą i pieczarkami, jakie spożywa się w najczęściej w Polsce, znane jest w wielu wariantach na całym świecie. Najbardziej popularne jest na Węgrzech, gdzie podaje się je z dodatkiem dużej ilości świeżej, duszonej na smalcu papryki, wędzonej słoniny i przysmażonej na złocisty kolor cebuli. Przepis na leczo wygląda dość podobnie na Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu. W Prowansji spożywa się Ratatouille, jednakże w oryginalnych recepturach nie ma mięsa, a jedynie warzywne składniki. W Polsce tradycyjnie do lecza dodaje się także tymianek, czarny pieprz, czosnek i liść laurowy. Czasami cukinię zastępuje się bakłażanem. 

Na jaką okazję przygotować leczo z kiełbasą i pieczarkami?

Pożywne leczo z pieczarkami, papryką, cukinią i kiełbasą można przygotować na wiele okazji. Najczęściej jednak jada się je w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ działa rozgrzewająco i jest sycące. Może być serwowane zarówno na obiady, jak i bardziej obfite kolacje. Ponieważ praktycznie każdy wie, jak zrobić leczo i może je wykonać w jednym garnku, jest jedną z najchętniej jadanych potraw. Dla urozmaicenia można podawać je z chlebem, ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą gryczaną bądź jaglaną. 

Właściwości zdrowotne

Aromatyczne leczo z cukinią, papryką i pieczarkami jest potrawą niskokaloryczną (w wersji wegetariańskiej). Z dodatkiem kiełbasy jest dodatkowo źródłem białka. Same duszone warzywa dostarczają organizmowi wiele cennych składników, w tym witaminy A, E, B6, ale także potasu, cynku, fosforu i żelaza.  Leczo bez mięsa wyróżnia się dużą zawartością błonnika. 

Komu będzie smakować?

Klasyczne leczo z kiełbasą, pieczarkami, papryką i cukinią jest dobrym i pożywnym daniem, które smakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i w wersji wegetariańskiej, jaroszom. W tym drugim przypadku można polecić je osobom będącym na diecie odchudzającej, z problemami sercowo-naczyniowymi oraz cukrzycą. Jest to jedno z tych dań, które zadowoli smakoszy niezależnie od wieku. 

7 komentarzy