Lekka sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Lekka sałatka z soczystą, pieczoną piersią z kurczaka i miodowo-musztardowo-cytrusowym dressingiem. Do przygotowania w mniej niż pół godziny. Można jeść samodzielnie lub z chrupiącą bagietką.  


Składniki (2 porcje) :
1 opakowanie mixu sałat
1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g)
1 nieduża pomarańcza
½ czerwonej cebuli
sól, pieprz, czerwona słodka papryka
oliwa
Dressing :
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania :
Pierś z kurczaka polać z obu stron 1 łyżką oliwy, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką. Włożyć do foliowego rękawa, piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut. Wyciągnąć, odstawić na 3-4 minuty, następnie pokroić w plastry. Wszystkie składniki dressingu umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową lub wlać do małego słoiczka, zakręcić i potrząsać aż składniki się połączą. Obrać pomarańcze i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebule i pokroić w cienkie półplasterki. Do miseczek lub na talerze wyłożyć  mix sałat, plastry kurczaka, kawałki pomarańczy oraz plasterki cebuli. Polać dressingiem. 

3 komentarze

  1. Bardzo apetyczna sałatka :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita kompozycja. Dressing z miodem i musztardą to strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie lekkie i proste sałatki :)

    OdpowiedzUsuń