Murzynek z polewą czekoladową i kokosem

Ciasto z dzieciństwa. Tradycyjny murzynek, mocno czekoladowy i wilgotny. Z rozpływająca się w ustach polewą i dodatkiem wiórków kokosowych. Szybkie, bezproblemowe ciasto.


Składniki :
200 g masła
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
¾ szklanki mleka
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek kremówki

Dodatkowo :
garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania :
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, na małym ogniu ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Miksując na małych obrotach dodać stopniowo mąkę, po 2-3 łyżki jednorazowo.  Gotowe ciasto przelać do keksówki (30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę : czekoladę pokroić na małe kawałki. W małym garnku podgrzać kremówkę, ale nie doprowadzać do zagotowania. Ściągnąć z palnika i wrzucić czekoladę, energicznie wymieszać aż powstanie gładka masa. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

7 komentarzy

  1. Smak dzieciństwa :) Moja mama bardzo często piekła murzynka, a ja z bratem zawsze go uwielbialiśmy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też pamiętam z dzieciństwa, chętnie bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy :) Żadne tam brownie czy lawa. Murzynek delikatny i puszysty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez murzynka nie odbywają się u nas żadne święta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Wygląda apetycznie !
    Pozdrawiam
    Ania z http://zapiski-ksiazkoholiczki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń