Pielmieni

Pielmieni to tradycyjne rosyjskie pierożki nadziewane surowym, zmielonym mięsem. Dzięki temu, że do farszu dajemy surowe mięso pierożki są bardzo soczyste. Gotuje się je w aromatycznym rosole, co dodatkowo wzbogaca ich smak. Z podanej proporcji wychodzi około 100 pierożków.

Składniki na farsz:
250 g mielonego mięsa wołowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
2 duży czosnku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
5 łyżek ostudzonego rosołu

Składniki na ciasto:
4 ½ szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
1 ½ szklanki gorącej wody

Dodatkowo :
rosół

Sposób przygotowania :
Mięso włożyć do miski. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem oraz wystudzonym rosołem. Dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto : mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, powoli wlewać gorącą wodę jednocześnie mieszając łyżką. Następnie przełożyć ciasto na blat i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części, jedną zawinąć w ręcznik kuchenny i odłożyć, drugą cienko rozwałkować i wykrawać małe kółeczka, np. kieliszkiem od szampana. Nakładać farsz na środek, zlepić cały brzeg, następnie zakleić razem oba końce pierożka. Układać na ręczniku kuchennym podsypanym mąką. Wrzucić do gotującego się rosołu (lub osolonej wody), gotować 6 minut od momentu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podawać z rosołem, posypane natką pietruszki. 

5 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba Twój przepis ! Myślę, że w niedziele zamiast tradycyjnie rosołu z makaronem skuszę się na pielmieni... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo słyszałam o tych pierożkach. Na pewno je kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie dla mnie nowość :)
    Pierogi z mięsem tak...z wytrawnych jak dla mnie jedyne 😉 ale jednak gorowanym , takim...z rosołu 😂
    Spróbuję napewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu je zrobić:) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń