Pierogi z soczewicą i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzybami to doskonały pomysł na farsz nie tylko dla osób nie jedzących mięsa. Farsz musi być dość mocno doprawiony, żeby pierogi nie wyszły mdłe w smaku. Z podanej proporcji wychodzi około 50 pierogów. Można podać je z masłem lub podsmażoną cebulką.


pierogi z soczewica i grzybami
PRZEPIS NA PIEROGI Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI

(50 sztuk)


Ciasto na pierogi :
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka gorącej wody


Składniki na farsz :
200 g zielonej soczewicy
60 g suszonych grzybów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej

Jak zrobić pierogi z soczewicą i grzybami :
Grzyby zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na 2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie przez 1 godzinę. Ugotowane grzyby odlać i odstawić. Soczewicę ugotować według informacji na opakowaniu. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia, następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Można również część soczewicy zblendować. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Grzyby drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i grzyby, oprószyć solą i pieprzem, smażyć często mieszając przez 4-5 minut. Przełożyć do soczewicy, dokładnie wymieszać. Doprawić farsz do smaku sporą ilością soli, pieprzu i majeranku (farsz musi być mocno doprawiony!). Przygotować ciasto : do miski przesiać mąkę i sól, powoli wlewać gorącą wodę jednocześnie mieszając łyżką. Po wlaniu całej wody przełożyć ciasto na blat i krótko wyrobić rękoma. Cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać na nie farsz i zalepiać. Odkładać na kuchenny ręcznik podsypany mąką. Gotować w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. 


8 komentarzy

  1. Dla mnie to bardzo smakowite danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam podane z karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na dzisiejszy obiad. Akurat mam w szafce opakowanie soczewicy... A pierogi uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu chodzą za mną pierogi, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na farsz. Do tej pory mieszałam soczewicę z mięsem, ale następnym razem zrobię według Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pierogi, nigdy nie robiłam z soczewicą muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń