Pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym

Pulpeciki w smacznym sosie pomidorowym, przygotowanym z dodatkiem rewelacyjnej w smaku pieczonej papryki. Pulpety można przygotować na dwa sposoby. W lżejszej wersji ugotować je w osolonym wrzątku i dodać do sosu. W drugiej wersji obtoczyć w mące, krótko przesmażyć i wówczas dodać do gotującego się sosu. Podawać z makaronem.  


Składniki na sos (3-4 porcje):
1 l pomidorowej passaty
3 duże czerwone papryki
½ cebuli
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
słodka papryka
sól
cukier
oliwa

Składniki na pulpety :
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Papryki umyć, przekroić na pół, wykroić z nich gniazda nasienne. Ułożyć na blaszy do pieczenia skórką do góry i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (skórka powinna być czarna). Wyciągnąć, włożyć do czystej siatki, zawiązać, odłożyć na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać passatę i paprykę. Doprawić szczyptą bazylii, oregano, słodkiej papryki,  soli i cukru. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Ściągnąć z palnika, zblendować, w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku. Przygotować pulpety : mięso wsadzić do miski. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebule i czosnek. smażyć 2 minuty, dodać do mięsa. Wbić jajko i doprawić 1 płaską łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać. Formować mniejsze lub większe pulpety wedle uznania. Wrzucić na osolony, gotujący się wrzątek. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut od momentu wypłynięcia. Pulpety można również obtoczyć w mące, krótko przesmażyć i dodać do gotującego się sosu. 

6 komentarzy

  1. Pulpeciki uwielbiam w każdym wydaniu :) Bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki. :) Obie wersje brzmią bardzo ciekawie i na pewno są bardzo smakowite. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach... palce lizać :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń