Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Sałatka z rukolą, tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi, mini mozzarellą, czerwoną cebulą i cytrynowym dressingiem. Do przygotowania w 20 minut! Można ją spakować do pudełka i zabrać do pracy. Trzeba tylko pamiętać, żeby dressing zabrać osobno, np. w słoiczku i polać sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.


Składniki (2 porcje) :
1 opakowanie rukoli
1 puszka tuńczyka w wodzie
garść pomidorków koktajlowych
½ małej czerwonej cebuli
1 opakowanie mini mozzarelli

Dressing :
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania :
Rukolę i pomidorki umyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Mini mozzarellę i tuńczyka odsączyć. Tuńczyka podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w szklance i dokładnie wymieszać. Na talerzach układać rukolę, tuńczyka, pomidorki, mini mozzarellę i cebulę. Całość polać dressingiem. 

7 komentarzy

  1. Super sałatka, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyyyszna lekka kolacja :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. I tuńczyka, i rukolę uwielbiam - ale takiej sałatki jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie sałatki :) zwłaszcza na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś dla mnie i Męża na sobotnią kolację ! :)

    OdpowiedzUsuń