Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Makaron z czosnkiem, oliwą i papryczką chili, znakomity w swej prostocie! Szybki w przygotowaniu, całość nie zajmie dłużej niż samo gotowanie makaronu.


Składniki (2 porcje) :
250 g makaronu spaghetti
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania :
Makaron ugotować według informacji z opakowania. Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plastry, papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić czosnek, smażyć przez około 1 minutę aż się zarumieni, ogień nie może być zbyt duży, bo czosnek szybko się pali), dodać papryczkę chili i natkę pietruszki. Wymieszać, odstawić. Makaron odsączyć, wrzucić z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni, wymieszać, nakładać na talerze. 

1 komentarz

  1. to danie mogłabym jeść zawsze i wszędzie, pozdrawiam ulla

    OdpowiedzUsuń