Zupa z czerwoną soczewicą #1

Gęsta i sycąca zupa z czerwoną soczewicą. Wyrazista w smaku dzięki dodaniu przyprawy curry i ostrej papryki. Mocno rozgrzewa!


Składniki (4 porcje) :
120 g czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 opakowanie krojonych pomidorów
2 l wywaru warzywnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ½ łyżeczki curry
½ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
cukier
oliwa

Sposób przygotowania :
Cebulę, czosnek i marchew obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w grubsze plastry, marchew w półplasterki.  Soczewicę przepłukać. Wywar doprowadzić do zagotowania, ściągnąć z palnika. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, curry, słodką i ostrą paprykę. Smażyć często mieszając na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać marchew, soczewicę, pomidory i gorący wywar. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru. Gotować aż soczewica i marchew będą miękkie (około 15 minut). Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę i ponownie doprawić do smaku solą i cukrem w razie potrzeby.  

1 komentarz