Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą

Kombinacji tego dania jest mnóstwo. Jedni robią ze zwykłą kapustą, inni zamiast pieczarek dają grzyby, zamiast kiełbasy boczek lub kiełbasę z boczkiem albo całkiem rezygnują z mięsa. U mnie łazanki zawsze jadło się z kiszoną kapustą, cebulą, pieczarkami i dobrą kiełbasą i taki przepis podaję poniżej.  


Składniki (3 porcje) :
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 kiełbasa śląska
250 g pieczarek
150 g makaronu łazanki
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz
kminek mielony
olej

Sposób przygotowania :
Kapustę przepłukać na sicie, przełożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia kapusty. Dodać ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe. Gotować przez około 50 minut (lub do miękkości kapusty,). Ugotowaną kapustę odlać i odsączyć na sicie, wyciągnąć dodane wcześniej przyprawy, ponownie przełożyć do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem,  smażyć aż zacznie się rumienić, wówczas dodać kiełbasę, smażyć aż się ładnie zarumieni, przełożyć do garnka z kapustą. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pieczarki, oprószyć sporą szczypta soli i pieprzu, smażyć aż woda z pieczarek całkiem odparuje, posmakować i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem, przełożyć do garnka z kapustą. Dodać 1 łyżeczkę mielonego kminku, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Makaron ugotować według informacji z opakowania. Dodać do garnka z kapustą i wymieszać.  

1 komentarz