Barszcz czerwony – prosty przepis!

Tradycyjny barszcz czerwony, gotowany na wywarze warzywnym, zakwaszany sokiem z cytryny. Barszcz zawsze należy przygotowywać dzień wcześniej, żeby zdążył nabrać smaku.


Składniki (4 porcje):
2 kg buraków
2 ½ l wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybków
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
sok z ½ cytryny
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Buraki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry, włożyć do garnka. Zalać wywarem warzywnym, dodać 2 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu oraz liście laurowe. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień, barszcz powinien lekko pyrkać. Dodać sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz małą garść majeranku. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Ściągnąć z palnika, przykryć pokrywką, odstawić. Na drugi dzień podgrzać barszcz na małym ogniu i po zagotowaniu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

3 komentarze

  1. Uwielbiam barszcz czerwony z uszkami mmm <3
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2017/12/szare-futerko-i-czerwony-plecak.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Barszcz tradycyjnie na święta pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. That looks like a good drink.

    http://www.missymayification.co.uk

    OdpowiedzUsuń