Chleb z płatkami owsianymi

Pszenny chleb z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką. Ma zwarty, sprężysty miąższ. Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia.


Składniki (keksówka 25 cm) :
500 g mąki pszennej
150 g płatków owsianych + mała garść do dekoracji
10 g świeżych drożdży
500 ml wody
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania :
Najpierw należy przygotować zaczyn : w misce wymieszać drożdże ze 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30-60 minut. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni aż się zarumienią. Przełożyć do małej miski, zalać resztą wody (400 ml), odstawić. Do gotowego zaczynu dodać namoczone płatki, resztę mąki (400 g) i 1 łyżeczkę soli. Mieszać łyżką aż ciasto zbije się w kule, wówczas przełożyć na blat i wyrobić ręką przez kilka minut. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości 25 cm. Wyrównać w foremce zwilżonymi wodą rękoma. Przykryć kuchenną ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wierzch posmarować za pomocą pędzelka wodą, posypać płatkami owsianymi. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Wyciągnąć z foremki, studzić na kratce. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz