Ekspresowy piernik ze śliwkami

Szybki w przygotowaniu. Gotowy do jedzenia w ten sam dzień, chociaż polecam upiec go dzień wcześniej. Jest wilgotny, bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem powideł. Zachowuje świeżość przez 4-5 dni.


Składniki :
300 g mąki
175 g cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g oleju
3 jajka
250 ml mleka
150 g powideł
150 g suszonych śliwek

Polewa czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek śmietanki kremówki

Sposób przygotowania :
Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić olej, jajka i mleko, połączyć za pomocą trzepaczki rózgowej. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Płynne składniki przelać do suchych, wymieszać trzepaczką do połączenia. Dodać powidła i pokrojone śliwki, krótko wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć, wystudzić, przygotować polewę : czekoladę posiekać, kremówkę wlać do małego garnuszka, podgrzać (nie gotować!), zdjąć z palnika, dodać czekoladę i energicznie wymieszać aż cała się rozpuści. Polać ostudzony piernik, odstawić do stężenia. 

1 komentarz