Gulasz wieprzowy

Prosty przepis na pyszny gulasz z szynki z dodatkiem grzybów i czerwonej papryki. Doskonale smakuje  z kaszą, ziemniakami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub zwyczajnie z makaronem.

gulasz wieprzowy z grzybami i papryka

PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY

(6 porcji)



Składniki :
800 g szynki wieprzowej
800 ml bulionu warzywnego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
10 suszonych grzybków
1 czerwona papryka
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek zimnej wody



Sposób przygotowania :
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek pokroić w plastry. Mięso z szynki pokroić na małe kawałki (o boku około 1 ½ cm). Wywar podgrzać. W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać czosnek i smażyć aż cebula z czosnkiem się zarumienią. Dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażyć często mieszając aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas wlać wywar, dodać przecier i suszone grzybki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 60-70 minut. Paprykę pokroić w duża kostkę. Dodać paprykę ( jeśli mięso jest już miękkie!) i gotować bez przykrycia jeszcze 15-20 minut. Pod koniec posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub pieprzem. W kubku lub małej miseczce wymieszać dokładnie obie mąki z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlewać powoli do gotującego się gulaszu jednocześnie ciągle mieszając. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty aż gulasz zacznie gęstnieć. Jeśli gulasz jest za mało gęsty dodać więcej mąki z wodą. Ściągnąć z palnika.  

Brak komentarzy

Prześlij komentarz