Hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty z sezamu), czosnku,  soku z cytryny i soli. Przy jej przygotowywaniu najważniejsza jest dobrej jakości pasta tahini. Hummus można jeść jako dip w towarzystwie pokrojonych warzyw, np. marchewki, papryki czy świeżego ogórka lub jako pastę smarując nim chrupkie, przypieczone pieczywo. Z podanej proporcji wychodzi mała miseczka, więc jeśli chcecie przygotować ją dla większej liczby osób niż 2-3 to zróbcie od razu z podwójnej porcji J.


Składniki :
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka tahini
1 mały ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
2 łyżki zalewy z ciecierzycy
½ płaskiej łyżeczki soli


Sposób przygotowania :
Ciecierzycę odsączyć, pozostawiając płyn z puszki. Ciecierzycę wsypać do miski, dodać pozostałe składniki (czosnek wycisnąć!) i dokładnie zblendować. 

1 komentarz

  1. Jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować hummusu. Może teraz będzie do tego dobra okazja?

    OdpowiedzUsuń