Krakersy serowe

Pyszne, chrupiące, mocno serowe domowe krakersy. Żadne kupne nie smakują tak dobrze! Z podanej proporcji wychodzą 2 ½ blachy krakersów. Im cieńsze tym lepsze. Podczas pieczenia trzeba ich pilnować, bo łatwo przegapić moment kiedy są już gotowe i przypalić. Można je przechowywać w zamkniętym pudełku przez kilka dni bez utraty smaku.   


Składniki :
150 g mąki
35 g zimnego masła
60 g sera cheddar startego na małych oczkach
60 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli + sól do posypania przed pieczeniem
1/3 łyżeczki sody

Sposób przygotowania :
Na blat przesiać mąkę, dodać cukier, sól, sodę, masło i ser. Dokładnie posiekać. Zgarnąć, zrobić kopiec, w środku wgłębienie, wlać wodę i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować je najcieniej jak się da na podsypanym mąką blacie. Nożem do pizzy lub radełkiem wycinać kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i oprószyć solą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 5-10 minut (aż krakersy ładnie się zarumienią).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz