Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety to dość pracochłonne danie, ale warto się na nie skusić nie tylko od święta. Chrupiące z zewnątrz, w środku wypełnione pysznym farszem. Idealnie smakują z kubkiem dobrego barszczu. Z podanej proporcji wychodzi około 16-18 krokietów. 

krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami

PRZEPIS NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI


Farsz :
1 kg kiszonej kapusty
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz


Dodatkowo :
bułka tarta
2 jajka
olej


Ciasto na naleśniki :
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju



Jak zrobić krokiety z kapusta i pieczarkami :
Kapustę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia kapusty, dodać 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna czarnego pieprzu i 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę soli i cukru. Gotować około 1 godzinę (aż kapusta będzie miękka). Ugotowaną kapustę odlać i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty. Dodać pieczarki, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu, smażyć aż odparuje cała woda. Pod koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzoną kapustę mocno odcisnąć z wody. Do kapusty dodać cebulę i pieczarki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być wyrazisty w smaku. Przygotować ciasto na naleśniki : wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie zmiksować. Odstawić na 20 minut, następnie smażyć naleśniki. Na każdy naleśnik (naleśniki powinny być ostudzone!) nakładać 1-1 ½ łyżki farszu w górnej części naleśnika. Złożyć boki do środka, następnie złożyć górną część i zawinąć. Krokiety obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto. 

1 komentarz