Makowiec japoński

Makowiec japoński, czyli makowiec bez ciasta. Bezproblemowe ciasto makowe z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne i dużą ilością bakalii. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.  


makowiec japonski

PRZEPIS NA MAKOWIEC JAPOŃSKI


Składniki :
200 g mielonego maku
5 jajek
200 g cukru
130 g masła
500 g jabłek
8 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej


Polewa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
60 ml śmietanki kremówki



Jak zrobić makowiec japoński :
Mak przełożyć do miski, zalać gorącą wodą do przykrycia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony mak przesypać na czystą ściereczkę kuchenną, zawinąć jak tobołek i mocno odcisnąć z wody. Przełożyć do dużej miski. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, lekko odcisnąć. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach aż powstanie puszysta masa (około 5-6 minut). Dodać do maku razem z masłem, wymieszać. Następnie dodać kaszę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać jabłka, rodzynki, drobno posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i ekstrakt migdałowy. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, nadmiar odciąć). Boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę : czekoladę posiekać, w małym garnuszku podgrzać kremówkę (nie gotować!). Dodać czekoladę, ściągnąć z palnika, energicznie wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Ciasto wyciągnąć z obręczy, polać polewą.  

12 komentarzy

  1. Najlepszy :) Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam ale zapisuje przepis zrobię w weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzi o jak gotowy taki w puszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kupuje suchy mak w paczce, ale już zmielony.

      Usuń
  4. Ale można dać gotowy mak z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, zawszę robię z suchym makiem. Gotowa masa makowa jest rzadsza więc nie mogę zagwarantować efektu. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. a przesmażona skórka z pomarańczy - można zetrzeć skórkę i przesmażyć na suchej patelni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, można pokroić w kosteczkę skórkę z pomarańczy (wcześniej odkrawając białą część) i przesmażyć z dodatkiem cukru :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń