Na co dzień i od
święta. Prosty i szybki w przygotowaniu pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej z
dodatkiem orzechów, cebuli, czosnku i przypraw. Świetnie smakuje ze świeżym
pieczywem, koniecznie posmarowanym masłem, z dodatkiem ogórka świeżego lub
kiszonego albo po prostu posmarowany dobrą musztardą.
Składniki :
500 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g ugotowanej kaszy
gryczanej (2 woreczki)
80 g orzechów laskowych
8 łyżek oleju
rzepakowego
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
1 jajko
1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki słodkiej
papryki
½ łyżeczki ostrej
papryki
½ łyżeczki pieprzu
ziołowego
sól, pieprz
olej do smażenia i do
wysmarowania foremki
Jak zrobić wegetariański pasztet z pieczarek :
Cebulę i czosnek obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki i czosnek w grubsze plastry. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się
ładnie zarumieni, przełożyć do miski. Ponownie rozgrzać 2-3 łyżki oleju,
wrzucić pieczarki i czosnek, smażyć aż się zarumienią, dodać do cebuli (kilka
pieczarek można odłożyć na bok do dekoracji). Do miski dodać ugotowaną kaszę,
zmielone orzechy i 8 łyżek oleju. wymieszać i dwukrotnie zmielić w maszynce do
mielenia. Dodać pozostałe przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem (pasztet
powinien być wyrazisty w smaku!). Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Przełożyć
do keksówki (25 cm) wysmarowanej olejem. Wyrównać, na wierzchu ułożyć
pieczarki, jeśli odłożyliśmy wcześniej do dekoracji. Piec w temperaturze 200
stopni przez 50 minut.
oj zjadłabym :) Nigdy takiego nie jadłam, na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla standardowego pasztetu. Przepis jest na tyle łatwy, że myślę, że go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń