Wegetariański pasztet z pieczarek

Na co dzień i od święta. Prosty i szybki w przygotowaniu pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów, cebuli, czosnku i przypraw. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, koniecznie posmarowanym masłem, z dodatkiem ogórka świeżego lub kiszonego albo po prostu posmarowany dobrą musztardą.

pasztet-wegetarianski-z-pieczarek


PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKI PASZTET Z PIECZAREK



Składniki :
500 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki)
80 g orzechów laskowych
8 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
1 jajko
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, pieprz
olej do smażenia i do wysmarowania foremki



Jak zrobić wegetariański pasztet z pieczarek :
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki i czosnek w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się ładnie zarumieni, przełożyć do miski. Ponownie rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić pieczarki i czosnek, smażyć aż się zarumienią, dodać do cebuli (kilka pieczarek można odłożyć na bok do dekoracji). Do miski dodać ugotowaną kaszę, zmielone orzechy i 8 łyżek oleju. wymieszać i dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem (pasztet powinien być wyrazisty w smaku!). Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki (25 cm) wysmarowanej olejem. Wyrównać, na wierzchu ułożyć pieczarki, jeśli odłożyliśmy wcześniej do dekoracji. Piec w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. 

2 komentarze

  1. oj zjadłabym :) Nigdy takiego nie jadłam, na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa alternatywa dla standardowego pasztetu. Przepis jest na tyle łatwy, że myślę, że go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń