Pieczona ciecierzyca

Pieczona cieciorka to świetna alternatywa dla orzeszków czy popcornu. Idealnie sprawdzi się jako przekąska do pochrupania przed ulubionym serialem lub na imprezie. Do jej przygotowania koniecznie trzeba użyć suchej ciecierzycy, nie z puszki!




Składniki :
1 szklanka suchej ciecierzycy
4 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka oregano
sól

Sposób przygotowania :
Ciecierzycę wsypać do miski, zalać wodą ponad jej poziom i zostawić do namoczenia na 12 godzin. Następnie przelać do garnka i ugotować w tej samej wodzie aż będzie miękka (nie krócej niż 25 min.).Odlać i odstawić do wystygnięcia. W małej miseczce wymieszać olej z papryką, kuminem, czosnkiem i oregano. Ostudzoną ciecierzycę przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać olejem z przyprawami i wymieszać rękoma. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut włączyć termoobieg. Pod koniec pieczenia można co jakiś czas zajrzeć, żeby sprawdzić czy ciecierzyca nie przypieka się za mocno. Wyciągnąć, przesypać do miski, posolić. 

1 komentarz