Pieczone pierożki ze szpinakiem

Pieczone pierożki drożdżowe faszerowane szpinakiem i serem feta. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Sprawdzą się jako przekąską na imprezie. Można przygotować je dzień wcześniej, przechować w lodówce następnie podawać na zimno lub podgrzać w piekarniku. Z podanej proporcji otrzymamy około 25 sztuk.


Ciasto :
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ciepłej wody

Farsz :
250 g mrożonego szpinaku
50 g sera feta
1 duży ząbek czosnku
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Dodatkowo :
jajko do posmarowania


Sposób przygotowania :
Przygotować zaczyn : w małej miseczce umieścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, gotowy zaczyn i 150 ml ciepłej wody. Wymieszać delikatnie łyżką, kiedy ciasto zbije się w kulę przełożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz : w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, podsmażać aż całkiem się rozmrozi, wówczas dodać szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować przez 2-3 minuty. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i ser feta, wymieszać, odcisnąć, odstawić. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środek każdego nakładać farsz, dokładnie zalepiać brzegi. Pierożki układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz