Piernik na ciemnym piwie

Prosty i szybki w wykonaniu piernik na ciemnym piwie. Jest miękki, wilgotny i niesamowicie aromatyczny!


Składniki (keksówka 30 cm):
100 g masła
180-200 g cukru
4 łyżki miodu
1 łyżka kakao
4 łyżki przyprawy do piernika
250 ml ciemnego piwa
2 roztrzepane jajka
2 łyżeczki sody
300 g mąki pszennej

Polewa :
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
6 łyżek śmietanki kremówki

Sposób przygotowania :
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i miód, wymieszać aż wszystko się połączy. Dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać, zdjąć z palnika, odstawić na kilka chwil do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodać piwo, roztrzepane jajka i sodę, miksować przez chwilę na najniższych obrotach. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać mąkę jednocześnie miksując na niskich obrotach. Gotową masę przelać do keksówki (30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut (do suchego patyczka!) w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć, odstawić do wystygnięcia, następnie przygotować polewę : czekoladę posiekać nożem, do małego garnuszka wlać kremówkę, podgrzać (nie doprowadzać do zagotowania!), zdjąć z palnika, wsypać posiekana czekoladę i energicznie mieszać aż cała się rozpuści. Polać wystudzony piernik. 

1 komentarz