Pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie faszerowane gotowanymi ziemniakami, twarogiem i podsmażoną cebulką. Doskonale smakują z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub chrupiącym boczkiem. Z podanych proporcji wychodzi około 80 pierogów.

pierogi ruskie przepis na farsz do pierogow ruskich

PRZEPIS NA PIEROGI RUSKIE
(ok. 60 pierogów)


Farsz :
500 g ziemniaków
500 g twarogu półtłustego
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Półtorej porcji CIASTA NA PIEROGI z tego przepisu - klik



Jak zrobić pierogi ruskie :
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż cebula się zarumieni. Dodać do ziemniaków. Twaróg przełożyć na talerz i rozdrobnić widelcem, dodać do ostudzonych ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem : dodać półtorej płaskiej łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać, posmakować i w razie potrzeby doprawić ponownie do smaku szczyptą soli i pieprzu. Przygotować ciasto, następnie cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Nakładać farsz, dokładnie zalepiać brzegi. Pierogi układać na obsypanej mąką kuchennej ściereczce. Wrzucać do osolonego wrzątku, gotować na średnim ogniu przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz