Pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie faszerowane gotowanymi ziemniakami, twarogiem i podsmażoną cebulką. Doskonale smakują z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub chrupiącym boczkiem. Z podanych proporcji wychodzi około 80 pierogów.


Farsz :
500 g ziemniaków
500 g twarogu półtłustego
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Ciasto :
4 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania :
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż cebula się zarumieni. Dodać do ziemniaków. Twaróg przełożyć na talerz i rozdrobnić widelcem, dodać do ostudzonych ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem : dodać półtorej płaskiej łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać, posmakować i w razie potrzeby doprawić ponownie do smaku szczypta soli i pieprzu. Przygotować ciasto : do dużej miski przesiać mąkę i sól, małym strumieniem wlewać gorącą wodę jednocześnie mieszając ciasto łyżką. Po wlaniu całej wody przełożyć ciasto na blat i wyrobić aż będzie jednolite i elastyczne. Podzielić na dwie części. Jedną odstawić i przykryć kuchenną ściereczką drugą rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Nakładać farsz, dokładnie zalepiać brzegi. Pierogi układać na obsypanej mąką kuchennej ściereczce. Po wykorzystaniu pierwszej partii ciasta, rozwałkować drugą. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku, gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz