Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest to jedna z potraw, które można przygotować wcześniej i zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

pierogi z kapusta i grzybami

PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI
(ok. 50 sztuk)



Półtorej porcji ciasta na pierogi z tego przepisu - klik


Składniki na farsz :
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz



Jak przygotować pierogi z kapusta i grzybami :
Grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia dodać 1 płaską łyżeczkę soli, gotować przez 1 godzinę. Kapustę przepłukać na sicie, przełożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia. Dodać ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu, liście laurowe i 1 płaską łyżeczkę soli. Gotować około 50 minut (lub do miękkości kapusty). Odlać, wyciągnąć przyprawy, dokładnie odcisnąć z wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotowane grzyby odcedzić i zmielić w maszynce. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty. Dodać grzyby, smażyć na małym ogniu często mieszając przez 15 minut. W czasie smażenia kilka razy mocno oprószyć grzyby solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Dodać do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem (farsz powinien być wyrazisty w smaku). Przygotować ciasto, następnie cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Pierogi układać na podsypanej mąką kuchennej ściereczce. Wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz