Placki ziemniaczane

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane! Można je podawać z cukrem, śmietaną lub sosem pieczarkowym. Stanowią idealny dodatek np. do gulaszu. Bardzo ważne jest, żeby podczas ich przygotowywania mocno i dokładnie odsączyć masę ziemniaczaną z wody. Wówczas wyjdą idealne! J


Składniki około (30 sztuk) :
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Umieścić na sitku i odstawić do odsączenia na 10-15 minut. Po tym czasie przyciskać masę do sitka ręką lub łyżką, żeby sprawdzić czy jeszcze leci woda, jeśli tak odcisnąć aż przestanie lecieć. Do masy dodać płaską łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, jajka i mąkę, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać 1 łyżkę masy na placek, smażyć na średnim ogniu aż placki ładnie się zarumienią z obu stron. Z patelni przekładać placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.  

Brak komentarzy

Prześlij komentarz