Polędwiczka w czarnym pieprzu – idealna na kanapki!

Polędwiczka wieprzowa obtoczona w pieprzu, długo pieczona w niskiej temperaturze. Idealna domowa wędlina. Krucha i delikatna z wyraźnym smakiem czarnego pieprzu.

Składniki :
1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie pieprzu młotkowanego z kolendrą
sól

Sposób przygotowania :
Polędwiczkę oczyścić z błonek i większych przerostów tłuszczu. Dokładnie posolić. Na deskę wysypać pieprz młotkowany z kolendrą, obtoczyć w nim całą polędwiczkę. Następnie zawinąć mięso w folię aluminiową. Polędwiczka powinna być zawinięta ciasno, folię na końcach należy skręcić jak w cukierku. Piec w temperaturze 100 stopni przez 90 minut. Wyciągnąć, odwinąć, odlać płyn, który zgromadził się w folii podczas pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną polędwiczkę zawinąć w nowy kawałek folii i schować do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz