Ryba po grecku

Klasyczna ryba po grecku bez której nie odbędzie się żadna wigilia. Smażone filety rybne przykryte duszonymi warzywami. W mojej wersji schłodzone w lodówce przez kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.


Składniki :
800 g – 1 kg filetów z dorsza
4 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
½ selera
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
½ szklani wody
4 łyżki octu (opcjonalnie)
sól
pieprz
mąka
olej

Sposób przygotowania :
Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu aż ładnie się zarumieni z obu stron. Przełożyć do większego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić cebulę, po 1-2 minutach dodać resztę warzyw, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, duża szczyptę soli i pieprzu. Smażyć często mieszając przez 4-5 minut. Dodać przecier pomidorowy, wodę i ocet, wymieszać, dusić aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorące 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz