Salsa pomidorowa

Przepis na popularną meksykańską salsę pico de gallo z pomidorów, jalapeno, czosnku, czerwonej cebuli i kolendry z dodatkiem kuminu i soku z limonki. Jest to wersja przepisu, którą widziałam kiedyś w jednym z programów tv. Używa się w niej pomidorków koktajlowych, które razem z papryczką i czosnkiem są wcześniej upieczone. Następnie całość jest miksowana. Można dodawać ją do meksykańskich potraw lub zajadać jako dip z nachosami.    


Składniki :
200 g pomidorków koktajlowych
1 papryczka jalapeno lub chili
1 ząbek czosnku
¼ czerwonej cebuli
mała garść kolendry
½ łyżeczki kuminu
sok z ½ limonki
sól

Sposób przygotowania :
Pomidorki, papryczkę i obrany ząbek czosnku ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 10-15 minut (aż skórka z pomidorków popęka i będzie łatwo schodzić). Wyciągnąć, przestudzić. Obrać pomidorki i papryczkę, wrzucić do malaksera. Dodać czosnek, obraną czerwoną cebulę, kolendrę, kumin, sok z limonki i szczyptę soli. Zmiksować, posmakować, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli. Przelać do miseczki, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz