Śledź w oleju z cebulką

Przepis na klasycznego śledzia z cebulką. Taki śledzik najczęściej pojawia się na stole podczas świąt, uroczystości rodzinnych lub spotkań towarzyszkach. Należy go przygotować dobę wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć. 


Składniki :
3-4 filety śledziowe
1 cebula
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
czarny pieprz
olej rzepakowy

Sposób przygotowania :
Jeśli śledzie są bardzo słone należy je namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Najlepiej po 2 godzinach odkroić kawałek i spróbować, jeśli nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejne 2 godziny i tak aż osiągniemy odpowiedni smak. Następnie należy je osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do niedużej miseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do śledzi razem z przyprawami. Dodać szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszać. Zalać olejem rzepakowym do przykrycia śledzi z cebulką. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz