Strogonow z kurczaka

Lżejsza i szybsza w przygotowaniu wersja strogonowa. Zamiast wołowiny, którą trzeba dość długo gotować – szybki w obróbce kurczak. Danie przygotowujemy w jednym garnku, jest sycące i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Podajemy je z pieczywem, ryżem lub makaronem.  


Składniki (6 porcji):
2 piersi z kurczaka
2 cebule
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
250 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
5 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa

Sposób przygotowania :
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Paprykę i kurczaka pokroić w cienkie paski. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż odparuje woda. Zgarnąć pieczarki z cebulą na bok, wrzucić kurczaka, oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostra papryką, smażyć aż zmieni kolor. Wówczas dodać bulion, passatę i pokrojona paprykę. Gotować około 10 minut (aż papryka zacznie mięknąć). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz