Ekspresowe w
przygotowaniu i od razu gotowe do jedzenia! O przyjemnym korzennym smaku,
idealnie nadają się do lukrowania i dekorowania. Można je przechowywać w zamkniętej
puszce nawet 2 tygodnie. Z podanej proporcji wychodzą dwie i pół blachy pierników.
Składniki :
375 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
2 łyżki przyprawy do
piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
2 ½ łyżki miodu
100 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Jak przygotować świąteczne pierniczki :
Na blat przesiać mąkę,
cukier, przyprawę do piernika, kakao i sodę, dodać masło i siekać nożem na małe
kawałki. Zebrać całość w kopiec, na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać
miód, dodać wodę. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto delikatnie rozwałkować na podsypanym mąka blacie. Wycinać pierniczki, układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 przez 10-12 minut. Wyciągnąć,
studzić na kratce.
Fajny przepis. Notuję:)
OdpowiedzUsuńZapisuję i robimy pierniczki z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, tak właśnie powinny smakować pierniczki. A jak pachnie w domu! :)
OdpowiedzUsuń