Wigilijne uszka z grzybami

Faszerowane grzybami uszka, podawane z barszczem to tradycyjna potrawa wigilijna, w wielu domach podawana jako pierwsze danie. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, można ulepić je wcześniej i zamrozić. Wywar z gotowania grzybów można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej. Z podanych proporcji wychodzi około 100 uszek.  


Farsz :
70 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Ciasto :
4 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania :
Grzyby wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, odstawić (najlepiej na noc) do namoczenia. Kolejnego dnia gotować w tej samej wodzie dodając 1 łyżeczkę soli przez 1 godzinę. Odcedzić, zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 3-4 minuty, dodać grzyby, smażyć razem przez 15 minut często mieszając i kilkakrotnie mocno oprószając solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzony farsz ponownie posmakować i doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być wyrazisty w smaku!). Przygotować ciasto : do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, małym strumieniem wlewać gorąca wodę jednocześnie mieszając łyżką. Po wlaniu całej wody ciasto przełożyć na blat i wyrabiać aż będzie jednolite i elastyczne. Podzielić na pół, jedną część odłożyć przykrytą ściereczką kuchenną, drugą cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Ostrym nożem kroić poziome i pionowe paski tworząc kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nakładać farsz, składać i zalepiać brzeg, następnie zlepiać oba końce ze sobą. Odkładać na kuchenna ściereczkę podsypaną mąką. Gotować w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz