Czekoladowy budyń jaglany

Warunkiem przygotowania dobrego budyniu jaglanego jest bardzo dobry blender kielichowy. Jeśli takowy posiadamy budyń będzie aksamitny i delikatny. Nie czuć w nim kaszy, jedynie czekoladę i banana (ważne, żeby był dojrzały!). Wspaniale smakuje z ulubionymi posiekanymi orzechami.



Składniki (2 porcje) :
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka
3 rządki gorzkiej czekolady
1 dojrzały banan
1 łyżeczka miodu
posiekane orzechy do podania

Sposób przygotowania :
Kaszę przepłukać pod zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka, zalać wodą (2/3 szklanki), doprowadzić do zagotowania, gotować około 12 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka wlać mleko i dodać czekoladę połamaną na kostki. Mieszać aż cała czekolada się rozpuści, wówczas ściągnąć z palnika i przelać do blendera kielichowego. Dodać obranego, pokrojonego banana (można odłożyć 4 plastry do dekoracji) i 1 łyżeczkę miodu. Dokładnie zmiksować. Jeśli budyń jest za gesty dolać trochę mleka. Przelać do miseczek, udekorować plastrami banana i orzechami.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz