Frytki z piekarnika

Frytki z ziemniaków pieczone w piekarniku. Równie chrupiące i smaczne a z pewnością mniej kaloryczne J. Można je przygotować na kolację i jeść z ketchupem lub ulubionymi sosami, mogą również być dodatkiem do obiadu. Z podanej proporcji wychodzi cała blaszka frytek. 


Składniki :
7 średnich ziemniaków
5 łyżek oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka tymianki
sól

Sposób przygotowania :
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki, umieścić w misce. W małej miseczce wymieszać olej, słodką paprykę, czosnek i tymianek, następnie wlać do ziemniaków i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie obtoczyły się w przyprawach. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wysypać na nią ziemniaki. Piec w temperaturze 200 stopni  z funkcją termoobiegu przez około 40 minut. Po 20 minutach należy frytki przemieszać. Czas pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić po 30 minutach czy frytki są już dobrze wypieczone i chrupiące, jeśli nie piec dalej. Po upieczeniu przesypać frytki do miseczek i posolić. Podawać z ketchupem lub ulubionymi sosami. 

3 komentarze