Łosoś teriyaki

Łosoś na sposób azjatycki. Marynowany w sosie teriyaki, którego bazą jest sos sojowy. Dodatkowo do marynaty dodajemy miód, sok z limonki, papryczkę chili, czosnek i imbir. W przepisie tak zamarynowanego łososia smażę, ale można go również upiec, np. w papilotkach tj. każdy filet położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, polać 2 łyżkami przegotowanej marynaty, zawinąć i piec w temperaturze 200 stopni przez 14 minut. Osobiście uważam, że to jeden z najlepszych sposobów podania łososia, smak jest obłędny. Polecam!


Składniki :
2 filety z łososia bez skóry
¼ szklanki marynaty teriyaki
2 łyżeczki płynnego miodu
1 ½ łyżki soku z limonki
1 mały zabek czosnku drobno posiekany
½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
½ łyżeczki startego imbiru
sezam do posypania

Sposób przygotowania :
W małej misce umieścić wszystkie składniki marynaty : marynatę teriyaki, miód, sok z limonki, czosnek, chili i imbir, dokładnie wymieszać. Łososia włożyć do torebki strunowej, zalać marynatą, zamknąć torebkę. Odłożyć do lodówki na minimum 3 godziny (im dłużej tym lepiej). Następnie wyciągnąć rybę, przełożyć na talerz. Sezam uprażyć. Rozgrzać suchą patelnie, smażyć na niej rybę po 3-4 minuty z każdej strony (uwaga ogień nie może być zbyt duży, w marynacie jest miód, który szybko się pali, trzeba kontrolować czy ryby za bardzo się nie przypieką!). Pozostałą marynatę wlać do małego garnuszka, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień, gotować około 5 minut aż sos zacznie gęstnieć. Łososia podawać z ryżem i warzywami, np. gotowanymi na parze brokułami, polać sosem powstałym z gotowanej marynaty, posypać sezamem. 

1 komentarz