Pieczone udka z
kurczaka to pomysł na smaczny obiad, którego przygotowanie nie wymaga od nas dużo
pracy. Marynujemy kurczaka, odstawiamy do lodówki, następnie przekładamy do
naczynia i pieczemy. Obiad robi się prawie sam J. Podawać z
puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Składniki
:
6 udek z kurczaka
6 podudzi z kurczaka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej
papryki
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól
Sposób
przygotowania :
Kawałki kurczaka wsadzić
do dużej miski. Polać 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z cytryny, posypać
słodką papryką, czosnkiem, tymiankiem i sporą szczyptą soli. Wymieszać rękoma,
tak żeby wszystkie kawałki kurczaka były równomiernie obtoczone w przyprawach.
Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny do lodówki. Dno naczynia
żaroodpornego polać 2 łyżkami oleju, ułożyć w nim kawałki kurczaka, polać resztą
marynaty, która została w misce, jeszcze raz oprószyć solą. Piec w temperaturze
190 stopni przez 60 minut na funkcji góra-dół. Po 30 minutach włączyć górną
grzałkę z funkcją grilla. Co jakiś czas sprawdzać czy skórka za bardzo się nie
przypieka. W czasie pieczenia 1-2 razy polać kawałki kurczaka tłuszczem, który
zbierze się w naczyniu.
W weekend też piekłam i zamierzam je częściej podawać, bo to ekspresowe danie!
OdpowiedzUsuń