Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka to pomysł na smaczny obiad, którego przygotowanie nie wymaga od nas dużo pracy. Marynujemy kurczaka, odstawiamy do lodówki, następnie przekładamy do naczynia i pieczemy. Obiad robi się prawie sam J. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.


Składniki :
6 udek z kurczaka
6 podudzi z kurczaka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól

Sposób przygotowania :
Kawałki kurczaka wsadzić do dużej miski. Polać 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z cytryny, posypać słodką papryką, czosnkiem, tymiankiem i sporą szczyptą soli. Wymieszać rękoma, tak żeby wszystkie kawałki kurczaka były równomiernie obtoczone w przyprawach. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny do lodówki. Dno naczynia żaroodpornego polać 2 łyżkami oleju, ułożyć w nim kawałki kurczaka, polać resztą marynaty, która została w misce, jeszcze raz oprószyć solą. Piec w temperaturze 190 stopni przez 60 minut na funkcji góra-dół. Po 30 minutach włączyć górną grzałkę z funkcją grilla. Co jakiś czas sprawdzać czy skórka za bardzo się nie przypieka. W czasie pieczenia 1-2 razy polać kawałki kurczaka tłuszczem, który zbierze się w naczyniu. 

1 komentarz

  1. W weekend też piekłam i zamierzam je częściej podawać, bo to ekspresowe danie!

    OdpowiedzUsuń