Szarlotka z bezą

Szarlotka w nowej odsłonie. Cienkie, kruche ciasto z dużą ilością karmelizowanych jabłek przykrytych słodką, chrupiącą bezą.

  
Spód :
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru
75 g zimnego masła
3 żółtka

Jabłka :
1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara renera, granny smith)
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Beza :
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotować spód ciasta : na blat przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i masło, dokładnie pokroić nożem, tak żeby kawałki masła były bardzo małe. Wówczas dodać żółta i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, wyłożyć nim formę do tarty (24 cm) i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut (ciasto powinno być zarumienione). W miedzy czasie przygotować jabłka : umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję na ćwiartki, wykrawam gniazdo nasienne, przekrawam wzdłuż na pół i wszerz na 3 części). Pokrojone jabłka wrzucić na suchą patelnie, dodać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Smażyć przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Jabłka powinny trochę zmięknąć, ale wciąż być w całości i dość jędrne. Z piekarnika wyciągnąć gotowy spód, odstawić. Przygotować bezę : do suchej miski wlać białka, ubijać na najwyższych obrotach aż z białek zrobi się sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, miksować przez chwilę po dodaniu każdej łyżki. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Upieczony spód posypać odrobiną mąki przesianą przez małe sitko. Wówczas wyłożyć jabłka i bezę. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut (beza powinna być zarumieniona i wypieczona). 

6 komentarzy